155 години от рождението на Алеко Константинов бяха отбелязани днес

...
 155 години от рождението на Алеко Константинов бяха отбелязани днес
Коментари Харесай

155 години от рождението на Алеко Константинов

 155 години от рождението на Алеко Константинов бяха маркирани през днешния ден пред паметника на писателя на столичния бул. „ Витоша “. В тържеството участваха актьорите  Светослав Пеев  и  Ивайло Калоянчев
Беше показано и особено вестникарско издание с единствен брой, квалифицирано от Националния книжовен музей, разказа  Елена Алекова  от публицистичния екип на вестника.

Документални свидетелства за Алеко Константинов, съхранени от Найчо Цанов. Те са ни предоставени от Държавен списък - Видин. Това са телеграми, които са изпращани до Найчо Цанов, когато Алеко Константинов е погубен. От архива на самия Алеко Константинов - детски рисунки и страници от неговия речник, персонален, той самичък си го е правил. 

Румяна Пенчева  - другият редактор на вестника, добави: 

Във фонда на Националния книжовен музей - там, където се съхраняват движимостите архивте, фотосите - всичко на писателите, които нямат къщи-музеи - най-ценният списък, най-ценният експонат е една мастилница, която ние пазим, на Алеко Константинов. В юбилейния брой, който направихме за Алеко Константинов, бих споделила, че вземат участие най-хубавите литературни историци в България. Това е за хора, които са отдали целия си живот в изследване на българската литературна история. Тук Алеко го виждаме и като юрист, виждаме го и като публицист, и като странник.  Виждаме го като човек който има безусловно негативно отношение към основаването на Рисувалното учебно заведение.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР